Näthat – En definition

Många använder begreppet näthat men få vet vad det egentligen betyder. Av de som använder begreppet kan vara både motståndare mot näthat och näthatare. De lägger olika betydelser i ordet näthat, exempelvis anser näthatare ofta att avslöja deras identitet är näthat, avslöja deras näthat är näthat, att försöka få dem att sluta näthata är näthat, skriva om näthat är näthat och mycket mer. Alltså ganska vrickat men så ser en del av dem på det.
De som motarbetar näthat vet inte alltid heller vad näthat är, de använder oftast sådant de tycker är näthat när de motarbetar. Ibland har de rätt men men de brukar mestadels hålla sig till en väldigt smal syn på näthat. Här nedan skall vi se vad näthat egentligen är.

Definitionen av näthat

Näthat kan både vara lagligt och olagligt, dock så handlar detta bara om definitionen av näthat utan hänsyn till om det finns en lag mot det eller inte. Till skillnad från nätmobbning där offer och förövare har mer regelbunden kontakt handlar näthat om oönskade handlingar utanför den regelbundna eller vardagliga sociala gruppen. Flera av punkterna nedan kan gå i varandra. Följande som görs på nätet mot andra är att betrakta som näthat:

 1. Hota

 2. Sprida integritetskränkande uppgifter

 3. Lägga ut personuppgifter

 4. Förtala

 5. Kränka

 6. Trakassera eller ofreda

 7. Förolämpa

 8. Medvetet missförstår för att kränka

 9. Hets mot folkgrupp

 10. Stämpling

Förklaring

1 .Hota

Hota som är ägnat att framkalla allvarlig fruktan som hota att mörda, hota att misshandla, hota att begå brott eller annan åtgärd som skulle medföra skada, lidande eller olägenhet. Hotet kan också vara indirekt som att påstå utan anledning att man vet var någon eller närstående bor osv. Påståenden om att den som påstår eller skriver att någon annan vill utföra en fysiskt handläggning på en namngiven person som att “trycka ner ett sopskaft i halsen” och liknande. Även om den drabbade inte tror på hotet eller att den som hotar inte har möjlighet att verkställa hotet är det lika väl ett hot.

2 .Sprida integritetskränkande uppgifter

Det gäller spridningen av uppgifter mot den drabbades vilja. Det kan vara privata foton som man inte vill att andra skall se eller spridning av uppgifter som riskerar att utsätta den drabbade för andras missaktning som sexuell läggning, religiös eller politisk tillhörighet, tidigare brott eller misstanke om brott, varit drabbad av brott, spridning av hemförhållanden, spridning av andra kränkande ämnen som spridaren fått kunskap i.

3 .Lägga ut personuppgifter

Mot den drabbades vilja skriva ut hela namn eller bara ett namn om namnet är mycket ovanligt. Skriva ut smek- eller öknamn som kan kopplas till den drabbade. Skriva ut personnummer, adress, ip-nummer, telefonnummer eller annat som kan kopplas till den drabbade. Skriva ut uppgifter om en annan person som kan kopplas till den drabbade osv.

4 .Förtala

Se också punkt 2 och 5. Lägga ut uppgifter om någon annan som kan medföra andras missaktning mot den drabbade som sexuell läggning, religiös eller politisk tillhörighet, tidigare brott eller misstanke om brott, varit drabbad av brott, om hemförhållanden, om andra kränkande uppgifter osv. Uppgifterna kan både vara sanna eller osanna för att innebära förtal. Detta gäller också mot grupper som invandrare, religiösa grupper, sexuella grupper, företag mm. Det är också förtal att lägga ut klipp på andras förtal. Exempelvis om någon kommenterar i en blogg med förtal och bloggägaren raderar detta när det upptäcks och någon annan hunnit kopiera inläggen och lägger ut det på sin egen blogg i något syfte överförs förtalshandlingen från den som skrev det till den som återpublicerar inläggen. Alltså, den som återpublicerar förtal är en näthatare.

5 .Kränka

Se också punkt 2 och 4. Det är ett angrepp mot någon persons, frihet, frid eller ära. Det kan handla om att lämna uppgifter offentligt om etnicitet, funktionshinder, könstillhörighet, sexuell läggning osv. Det kan också vara att i text simulera ett övergrepp på namngiven person eller att lägga ut bilder på andra människor i miljöer som är kränkande. Måla om eller måla till delar på fotograferade personer utan tillstånd av den drabbade är kränkande. Ett ovanligt sätt att kränka folk är att inom astrologin utan tillstånd av den drabbade påstå eller ljuga om folks egenskaper. Lägga ut andra mejl som privat skrivits i förtroende mellan personer är mycket kränkande men det är också kränkande att lägga ut mejl i allmänhet. I vissa fall om mejlen är oönskade och innehåller näthat kan man citera väl avgränsande stycken.

6 .Trakassera eller ofreda

Allt i punkt 1 till punkt 9 (förutom denna punkt) som ofta upprepas under en längre tid utgör trakasserier och/eller ofredande. Det är alltså frekvensen av de andra punkterna som faller under denna punkt. Om någon skriver om en annan person kränkande på nätet flera gånger både på en plats eller på flera platser är det att betrakta som trakasserier eller ofredande. Nästan alla näthatare trakasserar också sina offer det är därför som flera näthatare kan sägas vara stalkers på nätet. Avståndet mellan en irl-stalker och en nät-stalker är hårfin om avståndet alls existerar.

7 .Förolämpa

Förolämpa består i att någon begår kränkande tillmälen, beskyllningar eller begår annat skymfligt beteende mot någon annan som att bla ge någon skamliga öknamn. Förtal och kränkningar kan också i vissa fall sägas vara förolämpningar.

8 .Medvetet missförstår för att kränka

Det är ett mycket fult sätt att näthata genom att medvetet missförstå eller feltolka artiklar, inlägg eller andra texter. Det vanligaste är att man lägger in ord och meningar i ett referat som aldrig skrivits eller menats i originaltexten. En delpersoner har gjort missförstånd till en konstart. Vi läste om oss själva på en blogg där de refererar en av våra artiklar. Den som gör detta skriver en helt annan version än vår artikel som utmynnar i en rejäl kränkning av oss. Kommentarer fyller på med mer kränkningar utan att de läst originalartikel. De tror alltså på den notoriska lögnaren som i detta fall lyckades med sitt uppsåt att kränka oss inför andra.

9 .Hets mot folkgrupp

Sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning är hets mot folkgrupp.

10 .Stämpling

Övertala någon att begå brott.

Extra allvarligt

Extra allvarligt näthat är de som hänger ut folk som pedofiler och de som hänger ut folk med utpekad sexuell läggning. Uppgifterna kan vara sanna eller osanna, det är ändå mycket allvarligt näthat.

Undantag

Undantag mot att publicera andras näthat är om någon har ett journalistiskt uppsåt att skriva om näthat på en plats med utgivningsbevis. Det skall klart framgå att uppsåtet är att skriva om näthat och det skall tydligt synas att skribenten själv inte näthatar förutom att denna publicerar citerade stycken av näthatare. Skriva på forum, bloggar och liknande kan aldrig utgöra ett journalistiskt uppsåt.

Läs mer:
I folkets intresse

REDAKTIONEN

Träffar: 7

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2018-05-12 kl. 03:12
  Permalänk

  Idag uttryckte jag mitt djupa hat mot ordet “cheeseburgare” i en chatt. Är det näthat?

    [CITERA]

 • 2018-05-12 kl. 20:25
  Permalänk

  Bobbe boss
  2018-05-12 at 03:12

  Idag uttryckte jag mitt djupa hat mot ordet ”cheeseburgare” i en chatt. Är det näthat?

  Vad tror du själv?

    [CITERA]

 • 2018-05-12 kl. 20:43
  Permalänk

  Du skriver att det är näthat att förtala företag. Det är fel för det är tillåtet att näthata företag. Finns ingen lag mot det. Skärp dig!

    [CITERA]

 • 2018-05-12 kl. 21:21
  Permalänk

  CompKill
  2018-05-12 at 20:43

  Du skriver att det är näthat att förtala företag. Det är fel för det är tillåtet att näthata företag. Finns ingen lag mot det. Skärp dig!

  Det är riktigt att man kan säga vad man vill om företag utan att det är olagligt. Men detta handlar om näthat och inte om vad som är olagligt och att näthata företag är näthat.

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 17:55
  Permalänk

  >Vad tror du själv?

  Ja det är ju hat på nätet så rimligen är det ju näthat. Det är lagligt men det betyder ju som sagt inte att det inte är näthat.

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 17:55
  Permalänk

  McDonalds kanske känner sig hatade av det exempelvis, det är ju ett företag. Företag har också känslor.

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 18:32
  Permalänk

  Bobbe boss
  2018-05-14 at 17:55

  >Vad tror du själv?

  Ja det är ju hat på nätet så rimligen är det ju näthat. Det är lagligt men det betyder ju som sagt inte att det inte är näthat.

  Nej, det är inget näthat lika lite som det är näthat att bli arg.

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 18:34
  Permalänk

  Bobbe boss
  2018-05-14 at 17:55

  McDonalds kanske känner sig hatade av det exempelvis, det är ju ett företag. Företag har också känslor.

  Nu får du lyfta nivån, detta är ett lågvattenmärke.

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 21:11
  Permalänk

  ******************
  ………………..
  Trams!
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-14 kl. 21:15
  Permalänk

  PS. Jag har varit målsägande, vittne och misstänkt på samma polisstation i olika utredningar, ett så kallat *************. Alla utredningar hade med onlinevärlden att göra på nåt sätt vilket gör det till ett ************.
  Endast ett av ärendena ledde till straff så där slutar det roliga.

  ……………………………
  Trams borttaget!
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-15 kl. 01:44
  Permalänk

  Maila mig! Kan visa dig en kärring som näthatar.

    [CITERA]

 • 2018-05-15 kl. 19:21
  Permalänk

  Blogger
  2018-05-15 at 01:44

  Maila mig! Kan visa dig en kärring som näthatar.

  Mejlat!

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 11:33
  Permalänk

  Med er definition är väl alla utom ***** ******* och *******.se näthatare …

  ****** ******
  @*************4
  för 21 timmar sedan

  Sexuella övergrepp och bortträngda minnen: Att beställa barnporr från en tingsrätt http://abuseandrepression.blogspot.com/2018/04/att-bestalla-barnporr-fran-en-tingsratt.html?spref=tw … Rodenborg och några till avslöjade känd journalist som nu utreds för övergrepp i rättssak. #journalistförbundet

  …………………………………….
  Personuppgifter lägger vi inte ut här vilket
  du bör vara glad för.
  /REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 11:38
  Permalänk

  NI SOM KÄNNER ******* *******: Varför återupprepar den forne ********mannen sig så mycket hela
  tiden ? Man kunde tro att han har betalt för det …

  **** ******
  @*********4
  9 maj

  Sexuella övergrepp och bortträngda minnen: Att beställa barnporr från en tingsrätt http://abuseandrepression.blogspot.com/2018/04/att-bestalla-barnporr-fran-en-tingsratt.html?spref=tw … Erik Rodenborg om #journalisten Monica Antonssons bristande moral.
  ………………………..
  Personuppgifter lägger vi inte ut här i det sambandet.
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 11:45
  Permalänk

  För säkerhets skull påpekas att det är på TWITTER som ***********4 upprepar sig. Men
  han har också skrivit i Contra och Nya Tider. Och så har han åstadkommit en riktig
  hatartikel mot en känd juridikprofil. Säkert OK enligt er …

  http://intre.se/ifolkets/professorn-och-moralen/
  ………………………………………
  Censurerat
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 20:24
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-16 at 11:33

  Med er definition är väl alla utom ***** ******* och *******.se näthatare …

  ****** ******
  @*************4
  för 21 timmar sedan

  Sexuella övergrepp och bortträngda minnen: Att beställa barnporr från en tingsrätt http://abuseandrepression.blogspot.com/2018/04/att-bestalla-barnporr-fran-en-tingsratt.html?spref=tw … Rodenborg och några till avslöjade känd journalist som nu utreds för övergrepp i rättssak. #journalistförbundet

  Du kan mycket tydligt se i artikeln definitionen av näthat. Inget som nämnda person skrivit kvalar in som näthat. Däremot kvalar det du skriver inte bara in som näthat utan också som stalking med tanke på hur mycket du “klistrar” på nämnda person.

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 20:37
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-16 at 11:38

  NI SOM KÄNNER ******* *******: Varför återupprepar den forne ********mannen sig så mycket hela
  tiden ? Man kunde tro att han har betalt för det …

  **** ******
  @*********4
  9 maj

  Sexuella övergrepp och bortträngda minnen: Att beställa barnporr från en tingsrätt http://abuseandrepression.blogspot.com/2018/04/att-bestalla-barnporr-fran-en-tingsratt.html?spref=tw … Erik Rodenborg om #journalisten Monica Antonssons bristande moral.

  Vad du vill med detta inlägg förstår vi inte. Vi förstår däremot att du näthatar och uppfyller kategorin för stalking.
  Du verkar också göra ett försök att misskreditera de två namngivna genom att insinuera sexuella övergrepp och beställa barnporr på grund av bristande moral. Det var nära att vi inte släppte igenom detta.
  Vi kan försäkra alla läsare om att det “Anonym” skriver om de två namngivna inte alls stämmer.

    [CITERA]

 • 2018-05-16 kl. 20:47
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-16 at 11:45

  För säkerhets skull påpekas att det är på TWITTER som ***********4 upprepar sig. Men
  han har också skrivit i Contra och Nya Tider. Och så har han åstadkommit en riktig
  hatartikel mot en känd juridikprofil. Säkert OK enligt er …

  http://intre.se/ifolkets/professorn-och-moralen/

  Var ser du hatet?

  Du är urtypen för personer som ser flisen i den andras öga men inte lyktstolpen i sitt eget öga. Tyvärr är det ingen idé att berätta detta för en stalker är inte i stånd att läsa in sådan information.

    [CITERA]

 • 2018-05-17 kl. 11:20
  Permalänk

  “Vi kan försäkra alla läsare om att det ”Anonym” skriver om de två namngivna inte alls stämmer.”

  Fast nu var det ju ****************4 och hans tweets (om just 2 namngivna) som inte stämde …

  Kurs i innantilläsning rekommenderas för er …
  ………………………………
  Personuppgifter får inte nämnas i detta sammanhang.
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-05-17 kl. 11:21
  Permalänk

  Rekommenderar med varm hand en kurs i innantilläsning för er …

    [CITERA]

 • 2018-05-17 kl. 23:51
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-17 at 11:20

  ”Vi kan försäkra alla läsare om att det ”Anonym” skriver om de två namngivna inte alls stämmer.”

  Fast nu var det ju ****************4 och hans tweets (om just 2 namngivna) som inte stämde …

  Kurs i innantilläsning rekommenderas för er …

  Du skriver:

  Sexuella övergrepp och bortträngda minnen: Att beställa barnporr från en tingsrätt http://abuseandrepression.blogspot.com/2018/04/att-bestalla-barnporr-fran-en-tingsratt.html?spref=tw … Erik Rodenborg om #journalisten Monica Antonssons bristande moral.

  Detta skriver du utan att lägga inom “quote” eller utan att säga att det skall vara någon annan som skrivit det. Normalt skall det tolkas som att det är dina ord. Sedan nämner du två namn och det du länkar till handlar om två namn. Kopplingen för läsarna är kristallklar, dvs du pekar ut Erik Rodenborg och Monica Antonssons som de två i länken.

  Vi vet att det inte är så men våra läsare som inte alls känner till stormen i fingerborgen kan tolka det så. Därför måste vi påpeka att dessa två personer inte alls är skyldiga till det som står i länken.

  Om du tycker vi skall gå en kurs i innantilläsning tycker vi att du skall sluta lägga dig i andras angelägenheter.

    [CITERA]

 • 2018-05-17 kl. 23:55
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-17 at 11:21

  Rekommenderar med varm hand en kurs i innantilläsning för er …

  Vi rekommenderar att du drar dig tillbaka och slutar med nätaktiviteter.

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 11:08
  Permalänk

  “Vi rekommenderar att du drar dig tillbaka och slutar med nätaktiviteter.”

  Och ni rekommenderas att granska era s k vänner. Grundlurade och utnyttjade
  av personer som förutom hos er endast kan publicera sig i ######,### ##### och ######.##.

  F ö är det ju en spännande härskarteknik som ni har infört enligt ovanstående.
  Går ofta igen hos nedanstående.

  https://www.######.##/nathat7.####

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 11:10
  Permalänk

  “Var ser du hatet?

  Du är urtypen för personer som ser flisen i den andras öga men inte lyktstolpen i sitt eget öga. Tyvärr är det ingen idé att berätta detta för en stalker är inte i stånd att läsa in sådan information.”

  Hatet finns ganska tydligt i ######,### ##### och i ######.##. En del på nätet,
  annat i tidnings- eller bokform.

  Stavas inte flis fleece förresten ?

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 19:23
  Permalänk

  Älskar sånt här mongodrama. Två psykiskt instabila personer som käbblar. Lite som ett zoo.

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 22:00
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-18 at 11:08

  ”Vi rekommenderar att du drar dig tillbaka och slutar med nätaktiviteter.”

  Och ni rekommenderas att granska era s k vänner. Grundlurade och utnyttjade
  av personer som förutom hos er endast kan publicera sig i ######,### ##### och ######.##.

  F ö är det ju en spännande härskarteknik som ni har infört enligt ovanstående.
  Går ofta igen hos nedanstående.

  https://www.######.##/nathat7.####

  Vårt förslag är ärligt och uppriktigt menat. Härskarteknik är något helt annat och om vi använder det är det i högsta grad befogat.

  Vi kan inte “grundluras” eftersom vi inte haft sådan kontakt med någon. Allt som tipsas till oss kontrolleras grundligt innan vi tror på det. Vi “går inte på” sådant som avses grundlura vare sig oss eller någon annan.

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 22:06
  Permalänk

  Anonym
  2018-05-18 at 11:10

  ”Var ser du hatet?

  Du är urtypen för personer som ser flisen i den andras öga men inte lyktstolpen i sitt eget öga. Tyvärr är det ingen idé att berätta detta för en stalker är inte i stånd att läsa in sådan information.”

  Hatet finns ganska tydligt i ######,### ##### och i ######.##. En del på nätet,
  annat i tidnings- eller bokform.

  Stavas inte flis fleece förresten ?

  Det blir inte lätt att kontrollera det du kallar hat när du maskat det. Vi har noggrant kontrollerat personen du menar. Vi kan inte hitta något hat alls. Du kanske har en annan definition på vad hat eller näthat är men enligt vår definition finns inget näthat hos denna person.

  Vi kan däremot hitta mycket grovt näthat i dina kretsar.

    [CITERA]

 • 2018-05-18 kl. 22:09
  Permalänk

  Bobbe boss
  2018-05-18 at 19:23

  Älskar sånt här mongodrama. Två psykiskt instabila personer som käbblar. Lite som ett zoo.

  Vi vet vilka här som har diagnoser som kan kallas för psykisk ohälsa men vi kommer aldrig att gå ut med det. Vi vet också att ingen i vår redaktion har någon sådan diagnos vilket de med psykisk ohälsa ofta har svårt att förlika sig med.

    [CITERA]

 • 2018-05-19 kl. 19:18
  Permalänk

  /../
  ………………………..
  Trams och off topic
  /REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2019-06-06 kl. 12:05
  Permalänk

  Bra artikel, men det här köper jag inte utan vidare argumentation:

  “Skriva på forum, bloggar och liknande kan aldrig utgöra ett journalistiskt uppsåt.”

    [CITERA]

 • 2019-06-06 kl. 21:20
  Permalänk

  Ulf Börgesson:
  Bra artikel, men det här köper jag inte utan vidare argumentation:

  ”Skriva på forum, bloggar och liknande kan aldrig utgöra ett journalistiskt uppsåt.”

  Nja, jag håller med om att det kan diskuteras. Jag plockade naturligtvis detta ur en del juridiskt material men minns inte var. En blogg kan ju naturligtvis ha ett journalistiskt uppsåt men forum där vem som helst kan skriva är mycket tveksamt om det kan ha ett journalistiskt uppsåt.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer