Näthot gav en månads fängelse

Twittrade

I ett antal twitterinlägg hotade en känd skådespelare ett antal Journalister på Aftonbladet.

Han skrev, bland annat, att han skulle hoppa på Fredrik Virtanens skalle ”tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar”.
Källa: Aftonbladet

Detta skrevs på Twitter där hot och näthat nu ökar. Twitter själva bryr sig inte alls om företeelsen. Vi har bett Twitter om att liknande skall tas bort om oss men helt utan åtgärd. I vårt fall var det en känd journalist och programledare, Niklas Svensson på Expressen, som näthatade en av oss mycket illa via Twitter genom att helt utan kunskap i frågan skriva:

“Skelettkvinnan” måste vara det sjukaste vi har i Sverige
Källa: I Folkets Intresse

Samma Niklas Svensson går ut med att han är emot näthat genom att kommentera en annan twittrare som skrivit om näthat:

Ännu en historia av det vansinnigt vidriga näthatet.
Källa: I Folkets Intresse

Detta är mycket gott bevis för att alla journalister inte är bra med ovanstående dubbelmoral, prisbelönt eller inte. Det är viktigt för alla att man skriver som det är och inte drar alla över en kam. De flesta Journalister är bra men det finns några riktiga rötägg också i den gruppen, som Niklas Svensson. Tidigare har vi också skrivit om journalisten Håkan Slagbrant som själv medverkar till att skapa “sanningar” som han sedan skriver i den lättlurade tidningen VLT och som anonym på Flashback.

Polisen gör något

Aftonbladet tycker det är bra att polisen gör något åt hoten på nätet. Men vad Aftonbladet missar är att de gör bara något åt det om den som hotas skriver i stora kända Svenska tidningar, i alla andra fall får man svaret “utredning inleds inte”. På så vis blir Aftonbladets artikel i frågan felaktig medan den i övrigt är mycket bra. I vart fall är det bra att den kände skådespelaren nu dömts till en månads fängelse. Det ger signaler till alla näthatare, anonyma eller inte, att de inte kan skriva hur som helst om sina medmänniskor.

Journalistkåren måste städa

För att artiklar kring näthat och hot skall få den respekt som så väl behövs måste journalistkåren städa bland sina egna. Som det är nu tar alla journalister med sin organisation “Journalistförbundet” också alla näthatande journalister under sina vingars beskydd. Det agerandet skapar en viss misstänksamhet om dubbelmoral kring journalisters skrivande om näthatets elände. Om vi skall nå framgång i bekämpandet av hat och hot på nätet krävs att vi alla drar åt samma håll.

REDAKTIONEN 1

Träffar: 3

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2017-05-11 kl. 14:24
  Permalänk

  Niklas Svensson är verkligen värd att nämnas i samma mening som Håkan Slagbrand. Dessa två är med i toppstriden kan man tycka.

    [CITERA]

 • 2017-05-11 kl. 14:39
  Permalänk

  Thony:
  Niklas Svensson är verkligen värd att nämnas i samma mening som Håkan Slagbrand. Dessa två är med i toppstriden kan man tycka.

  Ja, absolut. Skillnaden består väl i att Niklas passar sig för alternativ fakta.

    [CITERA]

 • 2017-05-11 kl. 20:29
  Permalänk

  Journalistbranschen måste informera personal om att det är inte okej att
  börja gå till personangrepp med trackasseri och hot och förtal .Forumet Twitter borde bli skyldig att vidta åtgärder mot de personer som har användarkonton på Twitter som har skrivit och postat inlägg som bryter mot svensk lag och mot netiketten.Inne på Twitter så förekommer det tyvärr samma jävulskap som det gör på Flashback och på Facebook .Twitters ansvariga admin kan bli skyldig att betala företagsböter om man inte ser till att vidta åtgärder för att stoppa näthat,näthot,uppvigling till brott,terrorism,rasism, med mera.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer