Förslag på ny lagstiftning mot näthat

Nedanstående är inget redaktionellt material  från I Folkets Intresse det är hämtat från:
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/02/forslag-pa-ny-lagstiftning-mot-nathat/
Material publicerat av myndigheter är fritt att vidarepublicera.

 

Flera nya förslag presenterades när justitie- och migrationsminister Morgan Johansson idag, onsdagen den 3 februari, tog emot betänkandet ”Integritet och straffskydd”, SOU 2016:7.

Utredaren Gudrun Antemar har haft i uppdrag att göra en bred översyn av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet och lämna förslag på hur lagstiftningen bättre kan skydda de som utsätts för hot och andra kränkningar på nätet. Utredaren lämnar en rad förslag:

 

 • Ett särskilt brott, olaga integritetsintrång, som kriminaliserar spridning av integritetskänsliga bilder och uppgifter föreslås. Det kan gälla spridning av hämndporr, nakenbilder, obduktionsbilder och andra kränkande uppgifter.

 

 • Olaga hot ska kunna gälla även hot mot någons integritet, till exempel att hota med att sprida sexfilmer eller nakenbilder.

 

 • Bestämmelsen om ofredande ska tydligare än idag gälla ofredanden via internet. Vissa enstaka hatiska och mycket kränkande yttranden som ligger nära hot ska kunna straffas som ofredande.

 

 • Förtalsbrottet förtydligas så att skyddet stärks mot att utpekas som brottslig och mot andra nedsättande uppgifter som skadar anseendet.

 

 • Bedömningen av när ett förtalsbrott ska anses som grovt ska göras mer nyanserat genom att det ska beaktas på vilka uppgifter kan spridas via internet. Förolämpningsbrottet ska skydda människors självkänsla och värdighet.

 

 • Straffansvaret för den som tillhandahåller en tjänst för att skicka in och ta del av andras bilder och meddelanden, exempelvis vissa sociala medier, utvidgas så att också meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång ska tas bort eller hindras från att spridas vidare.

 

 • Rätten till brottsskadeersättning utvidgas till att även gälla kränkningar som sker genom grovt förtal.

 

– Den lagstiftning vi har idag ger inte tillräckligt skydd åt de unga, framförallt tjejer, som utsätts hot, hat och sexuella trakasserier. Det samma gäller för journalister och andra som deltar i det offentliga samtalet. Mer ansvar måste också läggas på utgivarna eftersom kränkande material som ligger kvar på nätet är en pågående kränkning, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Huvuddelen av förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

 

Postat av
REDAKTIONEN

Träffar: 6

 •   
 •   

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2016-12-03 kl. 19:45
  Permalänk

  Sen anser jag att olaga hot ska även innefatta hot om att hänga ut och sprida ut personuppgifter
  om andra på nätet

    [CITERA]

 • 2016-12-03 kl. 19:49
  Permalänk

  Och dessutom ska även olaga tvång innefatta saker som att en gärningsman via kontakter på internet oavsett om det sker via E-majl,chattmeddelande,tvingar andra personer mot dennes vilja att delta i sexuella aktiviteter i kombination med att samma gärningsman dessutom tvingar andra personer mot deras vilja att fotografera sig själv nakna och skicka bilderna till gärningsmannen

    [CITERA]

 • 2016-12-03 kl. 19:53
  Permalänk

  Att sprida ut osanna lögnaktiga uppgifter på nätet som att påstå att den personen har förskingrat pengar till exempel 10000 kronor från ett bankkonto som tillhör en idrottsförening,skall räknas som grovt förtal. Trackasserier som riktas mot funktionshindrade personer och homosexuella personer skall också räknas som hets mot folkgrupp eftersom även funktionshindrade samt homosexuella var lika mycket utsatt grupp under andra världskriget

    [CITERA]

 • 2016-12-03 kl. 20:40
  Permalänk

  Spion:

  Allt det du nämner kommer att ingå i den nya lagen som det ser ut nu.

    [CITERA]

 • 2016-12-04 kl. 13:41
  Permalänk

  Bra för det är dags för myndigheterna att de ser allvarligt på hot och hat på nätet vilket de har negligerat ganska länge med,och oftast så har inte anmälan gått till fortsatt utredning utan lagts ner istället för att utredas vidare för fortsatta åtgärder.

    [CITERA]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer