Dåliga hemsidor och ännu sämre

Hemsidor under många år

Jag började surfa på nätet i början av 1994. Jag började genast skapa hemsidor, både till mig själv och andra. Jag hade ett behov av att undersöka hur andra gjort då det inte var så vanligt med egna hemsidor. De första åren handlade det om att undersöka andras kod men efterhand som jag lärde mig gick det över till studier av hemsidornas design. Med tiden blev det att nöje att bedöma designen till de sidor jag besökt och besöker. Vi kallade webbsidor på den tiden för “hemsida” vilket jag fortfarande gör av bara farten, andra namn är “site”, “sajt”, “webbsida” och “webbplats”. Bloggar har blivit väldigt vanligt på senare tid och många har börjat kalla alla hemsidor för bloggar oavsett om det är en blogg eller inte. Däremot kan man kalla en blogg för hemsida utan att säga fel.

Design

Jag har aldrig tyckt om hemsidor som påminner om flipperspel. Jag vill att en hemsida skall vara ren, vit och med en meny som alltid syns. WordPress bloggsystem är väldigt bra uppbyggt där teman nästan alltid använder fasta menyer. Med fasta menyer menar jag menyer som alltid syns oavsett vilken sida du är på i systemet.
Hemsidorna har blivit klart både bättre och snyggare med tiden. På 90-talet skulle det vara mörka hemsidor med mycket rörliga gif-bilder. Nästa aldrig passade dessa bilder in eller ens behövdes. De bara slängdes dit på måfå, såg det ut som. Riktig status var det om man hade två eldar, en på var sida, på hemsidan. För jävligt fult, säger jag!
Med tiden snyggades detta upp och numer existerar inget sådant på hemsidorna. En form av hemsida som dock fortfarande lever kvar är den odesignade hemsidan, dvs bara en yta där det står text över hela ytans bredd. Någon gång kan det där finnas en överskrift. Denna typ av hemsida kan vara snygg om man väljer typsnitt och färg med omsorg. Men man skall då begränsa skrivbredden så den inte sträcker sig över hela sidan.
Jag skrev att hemsidorna blivit snyggare med åren. Det stämmer inte helt för på senare tid har det dykt upp en typ av design som rent av är förskräckliga i sin design. Det värsta är att fler och fler går över till denna förskräckliga typ av design. Den kallas för “responsive mobile” som egentligen betyder att den också fungerar i mobilen. I praktiken har det blivit en typ av design som mestadels utmärker sig med flera ytor under varandra som sträcker sig över hela skärmytan. Så här kan det se ut: Typisk Responsive mobile hemsida.  En annan typ som är nära nog ett skräckexempel på hur det kan se ut med en reklamruta mitt i vägen för läsandet: Dålig Responsive mobile hemsida. Det skall tilläggas att föregående hemsida var en av de snyggare innan de bytte den mot monstret de har nu. Men det riktiga skräckexemplet på hemsida är också en “respensive mobile”. De har gjort precis alla fel som går att göra! Det fladdra och rör sig precis överallt på hemsidan, det är nästan omöjligt att hitta sådant man söker och ännu omöjligare att veta var man befinner sig efter en stunds bläddrande. Linjerna som avskiljer inmatningsfält syns nästan inte osv. Den ser ut så här: Skräckexemplet.
Menyer skall alltid rulla neråt när de öppnas men sedan Microsoft infört menyer som öppnas på tvären i Office-paketet har också en typ av hemsida börjat med den skiten. Bli inte förvånade när jag skriver vilken typ av hemsida som börjat med detta: “responsive mobile” så klart, vad annars? Vill ni se en ovanligt snygg design? Tja, ni tittar på den nu….

Guds straff till mänskligheten

“responsive mobile” måste vara det stora straffet som de religiösa säger att mänskligheten skall drabbas av (jag är själv ateist). Hoppas innerligt att det modet försvinner snabbt och aldrig mer visar sitt fula tryne för jag vill inte bli straffad av något som inte finns.

REDAKTÖREN

 

Träffar: 1

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 10 kommentarer är postade

 • 2016-03-27 kl. 00:17
  Permalink

  Nice artikel. Mer sånt här och mindre bullshit tack.

    [CITERA]

 • 2016-03-27 kl. 03:52
  Permalink

  VaFaSen:
  Nice artikel. Mer sånt här och mindre bullshit tack.

  Normalt låter jag inte dig få utrymme här. Gör dock ett undantag nu.
  Jag skriver aldrig något “bullshit”. Allt jag skriver i denna nättidning är väl uträknat och har ett syfte. Dessutom är det alltid sanning det jag skriver.

    [CITERA]

 • 2016-03-27 kl. 19:23
  Permalink

  VaFaSen:

  Du skriver att det du kommenterar är bara för mig att läsa och ingen annan. Fixat!

    [CITERA]

 • 2016-03-28 kl. 04:17
  Permalink

  En massa skitprat
  /Redaktören

    [CITERA]

 • 2016-03-28 kl. 10:58
  Permalink

  VaFaSen:

  …………………………………..
  En massa skitprat
  /Redaktören

  Det handlar inte om feghet!
  Om jag var feg hade jag aldrig skrivit om näthatare i eget namn. Jag riskerar att dra på mig “hämnare” som vill skada mig och min familj. Det har hänt också, bla har någon skjutit mot vårt hus med fem skott. Någon jävla snorvalp till byfåne har skickat pizzor till mina grannar där pizzabagaren själv fått stå för kostnaderna och samma jävla byfåne har skickat anonymt olika barnsligt skrivna brev till mig. En så barnslig fegis måste försöka fundera på vad han håller på med och söka vård för sina problem.

  Feghet är att anonymt förtala andra personer. Feghet är att posta på nätet att dessa personer är det ena eller det andra hemska. Feghet är att anonymt kopiera andras hemsidor och förtala ägaren och ägarens familj där. Feghet är att anonymt jävlas med folk och försöka ta över deras olika konton! Feghet är att inte våga stå för vad man gjort!

  Sådana fegisar släpper jag inte fram på min hemsida, jävla byfåne!

  PS
  Pizzabagaren och grannarna har polisanmält händelserna.
  DS

    [CITERA]

 • 2016-03-28 kl. 18:18
  Permalink

  ………………………
  /Redaktören

    [CITERA]

 • 2016-03-28 kl. 22:02
  Permalink

  VaFaSen:
  ………………………
  /Redaktören

  En person som gjort mig och min familj så illa som du gjort har förlorat rätten att någonsin att kunna ha krav, ultimatum, ställa frågor eller något annat.

  Detta var det sista jag släpper fram av dig!

    [CITERA]

 • 2016-04-03 kl. 20:58
  Permalink

  Det kommer nog att komma och gå bra och dåliga varianter inom det nya som kalls mobila responsiva etc hela tiden. Det nya är väl snarare hur många som surfar från mobilerna men också hur Google därför också belönar de som har en hemsida som är surfbar från en mobil, med knapparna nåbara att hantera utan att tryckytorna sitter alltför tätt osv.

  Sedan kan ju flera sidor se väldigt lika ut men nå ut väldigt olika, genom sättet att tagga, kategorisera och länka sina egna data. Sättet att döpa bilder och tillse sig länkar in och ut från hemsidan. Vilket även det ger ringar på vattnet på flera sätt.

    [CITERA]

 • 2016-04-04 kl. 03:29
  Permalink

  Hemsida Hens Hemsida:
  Det kommer nog att komma och gå bra och dåliga varianter inom det nya som kalls mobila responsiva etc hela tiden. Det nya är väl snarare hur många som surfar från mobilerna men också hur Google därför också belönar de som har en hemsida som är surfbar från en mobil, med knapparna nåbara att hantera utan att tryckytorna sitter alltför tätt osv.

  Sedan kan ju flera sidor se väldigt lika ut men nå ut väldigt olika, genom sättet att tagga, kategorisera och länka sina egna data. Sättet att döpa bilder och tillse sig länkar in och ut från hemsidan. Vilket även det ger ringar på vattnet på flera sätt.

  Jo, I folket intresse är också responsive mobile. Skillnaden ligger i att man i den stil som kallas för också “responsive mobile” har breda stråk flera gånger över hela sidan och saknar en vanlig meny. Ofta är det också så mycket rörligt på hemsidan att det påminner om ett flipperspel.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer