IT-center mot näthat skall skapas

IT-brottcenter mot näthat

I en intervju på radions kanal P4 till Eric Blix säger Rikspolischefen Dan Eliasson att polisen skall skapa nytt IT-center mot näthat och mot det ökande hotet mot yttrandefriheten. Det han tänker på i yttrandefrågan är främst de religiösa grupperna som inte kan verka fritt utan att riskera våldshandlingar men också enskilda som av olika anledningar inte kan verka i samhället som exempelvis individer som känner sig hindrad att utöva yttrandefriheten.

Näthatet begränsar yttrandefriheten

Näthatet kan begränsa yttrandefriheten i så måtto att de som blivit näthatade inte längre vågar nyttja sin rätt till yttandefrihet. De som mest av alla utnyttjar yttrandefriheten till långt över gränsen för vad den ursprungligen var tänkt för begränsar alltså yttrandefriheten för andra.

Utesluter inte nya lagar

När de jobbat med det nya IT-brottscentret kan det bli så att förslag till lagändringar kan inkomma. Men Eliasson betonar att det kan ta tid.

Fördjupa sammarbeta med andra länder

Det är ett problem att polisen inte får ut uppgifter från webbplatser som ligger i vissa länder. För att råda bot på det avser Eliasson att inleda och/eller fördjupa sammarbetet med andra länder. Det skall syfta till att enkelt och snabbt få ut de uppgifter de önskar.

Äntligen börjar det ge resultat

Det står helt klart att de senaste årens debatt nu ger resultat. Vi får hoppas de jobbar fort på detta så att vi som lever idag får se resultatet av deras arbete.

Äntligen börjar det ljusna

 

redaktorglas/Redaktören

 

 

 

 

Träffar: 4

 •   
 •   

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2015-02-24 kl. 16:49
  Permalänk

  Med djupare samarbete mellan ländernas polismyndigheter, så skulle man kunna spåra upp användare som trollar rätt friskt på nätet med hat och hot. Sen skulle det också kunna bidra till att stänga ner och stoppa de skrämmande avarterna av diskussionsforumsidor och bloggar som håller på med kriminella aktiviteter, och näthat i form av trakasserier, hot, förtal, uthängning av personuppgifter, osv osv samt forumsidor och bloggar som uppviglar till terrorattacker och omstörtande verksamhet.

    [CITERA]

 • 2015-02-25 kl. 02:14
  Permalänk

  Gubbtjyven i H******e kommer inte gilla det! =)

    [CITERA]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer