Lagändringen har gett effekt

Hade jag fel tidigare

Jag skrev i en tidigare artikel att lagändringen för förtal där kravet att det skall vara “av allmänt intresse” för att åklagare skall åtala inte följs av rättsväsendet.  Ingen mer än jag önskar att jag har fel på den punkten och nu verkar det som att åtminstone en åklagare använt sig av lagändringen.

En kränkande kommentar

En kvinna på 51 år skrev på Facebook under en bild på en man en kränkande kommentar. Detta uppmärksammades av folk som påpekade att kränkningens bör raderas. Så gjordes efter ca 12 timmar. En släkting till mannen såg den kränkande kommentaren och meddelade det till mannen som kränkts. Mannen i sin tur, som inte hade något med det kränkande innehållet att göra, gjorde en polisanmälan. Den 51-åriga kvinnan var också helt okänd för honom.

Normalt lägger åklagare ner utredning enligt den tidigare lagskrivningen

Normalt skulle en åklagare lägga ner utredningen därför att det inte är “av allmänt intresse” men denna åklagare tillämpade alltså lagändringen i förtalslagarna där någon kränkts inför flera andra personer skall åtalas. Nu åtalades hon alltså och avkrävdes ett skadestånd på 5.000kr. I sitt försvar säger kvinnan att hon inte var nykter och att hon tyckte sig känna igen mannen som någon annan. Men om det verkligen skulle vara någon annan man är det likafullt en kränkning.

Domstolen dömde kvinnan för den milda kränkningen

Domstolen tyckte att 12 timmar på Facebook räcker för att kränkningen skall vara ett brott då det kunnat ses av flera utomstående personer. Tingsrätten i Uppsala dömde kvinnan för förtal till dagsböter på totalt 3 000 kronor. Hon skall också betala skadestånd på 5 000 kronor till mannen.

Kränkningen sågs av lite folk och låg bara uppe i 12 timmar

Kränkningen hon åstadkommit hade hunnit ses av kanske runt 100 personer och det togs bort efter 12 timmar. Själva kränkningen kan anses som väldigt mild men domstolen tyckte det var en kräkning som renderade kvinnan en kostnad på upp mot 30.000kr. Om vi jämför detta med kränkningar på Flashback där en person kan kränkas oerhört illa i flera år inför flera miljoner människor måste det ge mångfalt större straff än vad denna kvinna fick.

En stalker kränker mig och min dotter mångfalt mer än kvinnan krängt mannen på nätet

Artikeln före denna handlade om stalkers. Den stalker som jäklas med mig och min dotter plus några andra skickar in oerhört kränkande uppgifter till rättsväsendet om bla mig och min dotter. Om vi jämför med denna kvinnas lilla milda kränkning är det ingenting mot de oerhört grova kränkningar som stalkern skickar i i stor omfattning. Några av hans kränkningar är redogjorda här. Om vi multiplicerar kvinnans kränkning med vad denna stalker gjort borde ett straff ligga på fängelsenivå.

x

Källa: Aftonbladet

redaktorglas /Redaktören

Träffar: 4

 •   
 •   

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2015-01-16 kl. 22:34
  Permalänk

  Ett steg i rätt riktning. Nu är det bara att hoppas att fler åklagare vågar ta efter så stalkarna kan dömas!!!

    [CITERA]

 • 2015-01-17 kl. 16:25
  Permalänk

  Kommer detta att avskräcka stalker no 1?

    [CITERA]

 • 2015-01-17 kl. 16:58
  Permalänk

  Joel:
  Kommer detta att avskräcka stalker no 1?

  Problemet med en stalker är att han inte förstår att han är en stalker. Stalkers har ett fast sikte inställt på att den eller de han stalkar är de som stalkar. Han kommer aldrig någonsin erkänna något annat därför i hans hjärna är det så.

  Det hjälper inte ens att han själv postar oerhört frekvent på hemsidor som tillhör de han stalkar samtidigt som de han stalkar inte postar något överhuvudtaget någonstans om stalkern. Han borde se att det bara är han som postar men det gör han alltså inte.

  Han gnäller på att han är förföljd men kan ändå inte låta bli att maila dem som han säger förföljer honom medan de som han säger förföljer honom inte mailar honom alls.

  Det finns ingen som postat så mycket på denna nättidning som just den stalkern medan vi på denna nättidning inte postat på någon av hans alla forum som det sägs att han har. Vi är inte ens där och läser om han nu har kvar dem.

  Förstår man inte så självklara omständigheter då går det aldrig någonsin att få honom att förstå. Han är bortom all räddning!

  Vi vill inte ha något med honom att göra överhuvudtaget men han skickar ständigt in mail till rättsvårdande myndigheter där jag och min dotter kränks oerhört illa. Han vill, helt felaktigt, få det till att vi är tre personer i vår grupp. Vi är fler än tre personer men den han tror är med i vår grupp är inte med alls. Enda kontakten med den personens är något mail då och då och bara till mig. Min dotter är inte på något sätt “inblandad” men inget av det hjälper han är envis som en åsna på det hans hjärna tror.

  Polisen vi samarbetar med säger att han återigen skickat in handlingar om oss, denna gång är jag tydligen arbetslös!? Själv går jag till arbetet varje dag….
  Hur som helst så har vi inte gjort något överhuvudtaget som gäller den mannen, inte jag och absolut inte min dotter som har mycket annat att stå i nu.

  Jag tror att bästa sättet att slippa stalkern är att inte låtsas om honom och stänga alla vägar fram till sig själv.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer