Chockades av näthat

Tant strul

Jo, artisten Kajsa Grytt som är mest känd för gruppen “Tant strul” på 80-talet, har utsatts för näthat. Kajsa har den för artister lite ovanliga egenskapen att inte vilja vara offentlig. Under sin karriär har hon alltid hållit sig undan rampljuset utom när hon uppträtt och någon gång låtit sig intervjuas. När någon inte vill finnas i rampljuset är det för de flesta helt naturligt att acceptera den önskan. Men ute på nätet finns inte den spärren hos ett litet antal personer, de till och med orerar över hur självklart de skall få skriva om vem de vill med sina lögner.

Näthatet knäckte henne

En dag googlade Kajsa Grytt sitt eget namn, hon har inte gjort det tidigare. Det hon såg gjorde henne helt knäckt! Hon blev mycket svårt påverkad av vad hon läste om sig själv. Hon hade inte räknat med att näthat, som hon bara hört talats om, skulle kännas så som det gjorde. Hon blev helt förskräckt av det och hon trodde aldrig att näthat skulle nå ända in i hjärtat på detta obehagliga sätt.
Källa: Aftonbladet

Ej näthatad har svårt att förstå den obehagliga känslan

Det är ett problem mellan de som inte blivit näthatade och de som blivit det. Man förstå helt enkelt inte hur illa berörd man blir under mycket lång tid av att ha blivit näthatad. Jag hat talat med personer som fortfarande efter ett decennium inte kommit över det och i stort sett vägrar befatta sig med nätet som ett av resultaten.

Näthatare har en virtuell defekt

Är man en näthatare omfattas man av en virituell defekt som gör att de inte förstår att de gör andra så illa. De blir i stället förnärmade när de får kritik i sitt hatande och fattar inte att andra kan ta åt sig mycket illa.

I sina grumliga föreställningar om att de inte näthatar utan bara diskuterar brottsfall är det märkligt att de ändå är rädda för att åka fast. Tydligen är de, någonstans långt inne i grumligheten, medvetna om att det de gör är olaglig, se sista meningen:

De hade tur att ****** postade sina spelsystem samtidigt som han även postade bevis på de brottsliga handlingarna. Man kan dock inte utgå ifrån att alla fb-användare är lika slarviga.

Med andra ord menar skribenten att de flesta på Flashback kan inte åka fast för näthat för de går inte att hitta. Det tar vi som ett erkännande att de är medvetna om att de näthatar och att de begår brott i detta värv. Virituell är defekten därför att när datorn stängs av försvinner oftast denna defekt, den finns alltså bara på nätet.

Kallar näthataroffer för brottslingar när de försvarar sig

De som näthatar försvarar ofta sitt näthat genom att lägga brottsliga gärningar i den av näthat mycket svårt drabbade när denne försvarar sig. Det är inte alls konstigt att de som drabbats så svårt av näthat tar till hårda ord i sitt försvar. Det är inte alls olagligt och mycket förståeligt att en drabbad gör så. Det har hänt att en drabbad gått över gränsen för vad som annars kan anses vara lagligt. Sådan gränsöverskridningar åtalas aldrig då rättsväsendet har förståelse för den reaktion som följer exempelvis ett självmord eller självmordsförsök kopplat direkt till näthat.

JK: Var finns det brottsliga i “I folkets intresse”?

Jag har läst att denna nättidning, eller jag, skall åtalas för hot i näthatarnas iver att lägga skulden för det som hänt hos offret. Till dig som har så förvirrade tankar kan jag säga att Justitiekanslern fick in ett ärende där denna nättidning utpekades för att begå brott. JK läste igenom tidningen och svarade anmälaren med frågan var han sett det brottsliga.

Stå till svars inför sina offer

Det är alltså inte bara så att näthatare näthatar, det förtalar än värre de som orkar försvara sig mot näthatet. Efter ett exempellöst svårt näthat mot min dotter och min familj har vi efter ett par år blivit härdade. Allt hemskt man kan utrycka om en person är redan uttryckt så det kan inte bli värre än det redan varit. Vi är beredda att ta kampen mot näthatet som vi redan påbörjat och ser tydligt att det gett effekt. Exempelvis när hatarna skriver om oss på Flashback gör de det med nya konton.  Så vist har vi närmat oss näthatarna. De känner att vi blåser dem i nacken och snart kan tiden komma då de får stå till svars inför sina offer.

 

REDAKTIONEN

 

Träffar: 0

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2014-11-12 kl. 11:49
  Permalänk

  Varför i helvete sitter idioter och jävlas med folk på detta vis? Näthatare är ena riktiga svin!

    [CITERA]

 • 2014-11-12 kl. 11:52
  Permalänk

  jonte:
  Varför i helvete sitter idioter och jävlas med folk på detta vis? Näthatare är ena riktiga svin!

  Förmodligen därför deras läggning kräver offer för att de själva skall må bra.

    [CITERA]

 • 2014-11-12 kl. 15:30
  Permalänk

  Redaktören: Förmodligen därför deras läggning kräver offer för att de själva skall må bra.

  Jävligt bra svarat!

    [CITERA]

 • 2014-11-12 kl. 19:57
  Permalänk

  jonte: Jävligt bra svarat!

  Tack!

    [CITERA]

 • 2014-11-12 kl. 19:58
  Permalänk

  det är oroväckande hur nätet utvecklats, just nu verkar det gå åt helt fel håll!

    [CITERA]

 • 2014-11-14 kl. 00:56
  Permalänk

  Camden:
  det är oroväckande hur nätet utvecklats, just nu verkar det gå åt helt fel håll!

  Ja, det är oroväckande!

    [CITERA]

 • 2014-11-17 kl. 00:21
  Permalänk

  Det är mycket oroande att näthatet ökar i raketfart. Det verkar spåra ut totalt på nätet.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer