Att näthata näthatarna..?

Ett fenomen som slår mig när man tittar runt på Internet är hur de som utsatts för eller kämpar emot näthat många gånger själva tar till hårda ord och en retorik som ibland påminner om näthatarnas.

Men egentligen är det bara ytligt, som ofta provoceras av näthataren, som i vissa fall går igång på att göra folk irriterade eller upprörda. De är en sorts sadistiska masokister som samtidigt de trycker på, hetsar, eller helt enkelt är så envisa att de får folk blir redigt irriterade eller förbannade. Men det spelar tyvärr bara näthataren i händerna eftersom de också oftast verkar gå igång att bli nedsablade och bli utskällda. Likt en person som skär sig för att känna att de finns måste dessa personer för att bekräfta det som de saknar i verkliga livet (styrkan att skada andra) såra och angripa och när den önskade motreaktionen kommer går skär-mentaliteten igång (att bli talad om, även illa, visar att personen lever).

Det låter helt klart som om jag skriver om ett vanligt troll men näthataren är också ofta ett alternerande troll med dussintals olika identiteter.

Den vanligaste näthataren är livrädd för att få sin verkliga identitet röjd då hela nätet som fenomen egentligen bygger på det anonyma hatet. Ett hat som ofta är existerande på grund av det egna inre måendet. En näthatare mår som sagt i regel inte bra och har ofta, vad jag skulle vilja påstå, beteenden som inom psykiatrin skulle leda till olika former av diagnoser. Den unga näthataren däremot skiljer sig i regel från den äldre, de följer strömmen och tycker det är spännande men tröttnar ofta fort.

De riktiga näthatarna och då menar jag inte de politiskt motiverade fascisterna som skriver kränkande brev till journalister och politiker utan de som näthatar vanliga människor utan anledning är så gott som nästan alltid i medelåldern eller över medelåldern. De är ytterst aggressiva i sitt språk eller väldigt raljerande på ett provocerande sätt. Att normala människor reagerar med svordomar eller olika opassande invektiv är en helt normal reaktion men spelar, tyvärr, näthatarna rakt i händerna.

Näthatarna är också väldigt skickliga på att spela offer och eftersom de egentligen är stora fegisar när de inte sitter vid datorn kan de också skrika varg högt så fort någon säger ifrån. Att säga “-Jag vill träffa dig och prata” blir enligt dem ett mordhot och så vidare. Man skall aldrig tro på en näthatare det vet vi med tanke på att de bara sitter och skriver skit men det gäller också det som de skriver om hur andra beter sig emot dem.

Som en aktivist emot näthat har jag lärt mig att man måste och bör föregå med gott exempel och hålla en lugn och vänlig ton. Betänk också att näthatarna många gånger, likt troll, går igång på ilska och att röra om bland folks känslor. Ignorera deras försök att provocera är som ett nålstick i ögat på dem. Det kan få dem att bli mycket arga och då gör det lätt misstag. Du som deltar i kampen mot näthat, dokumentera alltid allt.

Men man kan alltid ha i åtanke att det var inte vi, som jobbar emot näthatet, som hänger ut folk utan anledning eller jävlas med människor för att få någon sorts personlig tillfredsställelse. Vi bekämpar individer som gör detta genom att kontakta dem eller agera på andra sätt emot dem. Det är inte näthat. Det är i vissa fall självförsvar men i det stora hela är det ett led i att få en näthatare mindre där ute.

Man måste också ha i åtanke att alla näthatare är inte rena monster, som medelålders gamla MrsMagoo, utan de är unga individer som inte riktigt hunnit tänka efter och dessa måste få en chans att ångra sig. De förtjänar sympati och stöd för att se vad det är för fel de gjort emot andra. Jag har själv upplevt ett stort antal användare från Flashback som varit unga och själva ångrat sig djupt vad de gjort. De kan gå med samvetskval just nu, för vad de skrev för ett år sedan, men inte kan med eller vågar be om ursäkt, även om de skulle vilja.

Man undrar när folk skall växa upp och inse att det är riktiga människor som såras över vad de skriver på Internet. Att de grövsta näthatarna är i medelåldern eller däromkring talar dock starkt för inte bara mentala störningar utan också en sorts efterblivenhet.

En vuxen hälsosam människa sitter inte på Internet och näthatar, så är det bara!

/Helena

Träffar: 11

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2014-08-18 kl. 10:01
  Permalänk

  BRA ARTIKEL!
  Den gav mig befrielse att trycka till idiotrrna!

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 11:58
  Permalänk

  Jag tycker det är ok att näthata näthatare!
  Vi får inte glömma att det är näthatarna som satt ribban där där den sitter. Det får näthatjägarna förhålla sig till. Vilket betyder att ni kan dra dem i skiten lika mycket som de dragit andra i skiten vilket artikeln ger ett tydligt uttryck för.
  Artikeln är av ett slag man aldrig får se annars dessutom är den mycket bra!

  Jocke

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 12:25
  Permalänk

  Tack för dina förlösande tankar!
  Fantastiskt att ni trots allt tar sådan hänsyn. Det märks att ni är vanliga vardagsmänniskor.

  /E

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 13:11
  Permalänk

  Jag är en fd näthatare. Helena har förbaskat rätt, jag sket nästan på mig när det ringde på dörren och den jag jävlats med stod där och helt lungt undrade varför jag skriver en massa skit om honom.
  Har knappt varit på nätet sedan dess. Jag mår illa av att se en dator nu.

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 18:09
  Permalänk

  Näthatarna är de värsta vidrigaste internettrollen som finns på internet. Dessa internettroll gör inget annat än förstör för den breda seriösa publiken med trakasserier, hot, förtal och annat jävulskap. Har inte dessa näthatande internettroll ett bra liv utanför nätet? Har de problem med sin uppväxt, har de även problem med samspelet med de övriga på nätet och i det riktiga livet, Kan dessa näthatande troll ha psykiska och fysiska problem och har de även brist på sysselsättning och aktiviteter typ arbete och jobb. Sen förstår man inte vitsen med att sätta i system med att hata andra personer på nätet, då måste nättrollen söka hjälp hos psykiater med sina problem. Borde inte Datainspektionen och andra myndigheter i samhället upprätta en stödlinje, dit nättrollen kan ta kontakt och berätta om sina problem?

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 18:53
  Permalänk

  ****** **** i ******** anser att man är näthatare då man visar hur han näthatar!

  Redigerat
  /Redaktören

    [CITERA]

 • 2014-08-18 kl. 21:26
  Permalänk

  Det är väldigt vanligt att näthatare anser sig näthatade när man kritiserar deras näthat. Som det står i artikeln så kan den typen av människa vara behäftad med något psykiskt problem som gör dem sådana.

    [CITERA]

 • 2016-09-22 kl. 15:08
  Permalänk

  Bra artikel och intressant forum!

  Nätförtalad som försöker behålla lugn och inser att hälsan behåller man bäst utanför nätet.

    [CITERA]

 • 2016-09-22 kl. 18:23
  Permalänk

  Regnstänk:
  Bra artikel och intressant forum!

  Nätförtalad som försöker behålla lugn och inser att hälsan behåller man bäst utanför nätet.

  Ja, det ligger mycket i att hälsan mår bäst utanför nätet.

    [CITERA]

 • 2016-09-23 kl. 10:55
  Permalänk

  De personer som sätter näthatet i system borde istället skaffa sig ett bättre liv utanför internets cyberrymd istället för att sitta bakom dataskärmen och jiddra så enkelt är det.Det visar på att de som näthatar inte är riktigt friska.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer