Ta lagen i egna händer mot näthatet

Det låter drastiskt men inte olagligt om det görs på rätt sätt. Vår stat skall bland annat skydda sin befolkning mot hot, våld och andra brottsliga gärningar. Vi har omfattande lagstiftning mot allt som kan tänkas som hotar oss i vår vardag. Stjäl en liten godisbit och lagens långa arm slår till direkt och skoningslöst. Trimma moppen och lagens långa arm slår till än hårdare. Ja, listan kan ta upp en tegelstensroman i omfattning, minst, i olika exempel på tillämpning av lagen.

Det finns dock ett område som staten vänder ryggen åt folket och det är när det hatas på nätet. Det finns mängder av exempel där folk tagit sina liv som direkt följd av näthat. Responsen från näthatarna bir bara “va’kul” följt av ett samlat näthatarflabb eller något annat vidrigt.

Det är helt uppenbart att staten måste ta tag i näthatet då näthatets grovhet ökar i takt med utebliven motåtgärd. Motåtgärder kan vara så enkelt att våra rättsvårdande myndigheter börjar tillämpa de lagar och regler som finns. Domstolarna har, i det tysta, börjat tillämpa de regler de har för material som de har skyldighet att lämna ut enligt offentlighetslagarna. Reglerna går ut på att dokument på under 10 sidor är gratis men allt över dessa sidor kostar pengar. Detta har de börjat tillämpa sedan Lexbase börjat med massuthängningar. En förundersökning på exempelvis 1000 sidor kostar då ca 2000kr att få ut. Ett annat exempel är en stor brottsutredning på 12.000 sidor som kostar 24.000kr att få ut till Flashbacks stora förtret. Detta är en ordentlig näthatstoppare! Heder åt domstolarna på den punkten!

Dock tillämpas inte lagarna vad det gäller vanligt näthat. Flera olika personer har, med stor frustration, vittnat om hur snabbt polisen lägger ner utredningar om mycket grovt näthat. De har fått uppfattningen att polisen bara läst anmälan och sedan lägger ner det utan att ens så lite som titta på själva näthatet. I andra fall, när det gått ända till åklagare, tar det upp till två år innan de fått svaret att det läggs ner. Efter två år är det inte längre möjligt att driva fallet i egen reigi genom domstolarna, målet är helt enkelt för gammalt.

Många av de som näthatats får inget som helst stöd av staten som skal skydda dem. Staten skiter aktivt fullständigt i dessa medborgare. Det skapar en rättsosäkerhetskänsla när de drabbades bannemän går fria. Hur löser vi medborgare det problemet?

Jo, vi tar lagen i egna händer! Gör inte vår stat något åt det tvingas vi göra det själva.

Dessa åtgärder kallas för “civilkurrage” och stöds i vissa fall också av framstående jurister om det inte görs genom att bryta mot andra lagar.

I boken ”Näthat – Rättigheter och Möjligheter”, skriven av Professor Mårten Schultz, finns flera exempel och juridisk analyser av näthatsbrott och behandlingen i svenska domstolar. Där och på andra platser uppmanar Mårten Schultz de som drabbats av näthat att ta lagen i egna händer genom att driva enskilda mål i domstol. Jo, det kan i princip sägas att man tar lagen i egna händer när man utnyttjar lagen om enskilda mål. Det är billigt om skadestånden man kräver är låga, säger han.

Enskilda mål, där skadeståndet ligger på en låg nivå, är billigare än allmänna mål och det krävs inte lika stark bevisning. I andra länder är liknande förfarande mycket vanligt medan vi i Sverige mer sällan brukar denna måltyp. Kostnaden för att driva ett sådant mål mot en näthatare kan ligga under 10.000kr om man förlorar målet och “gå med vinst” om man vinner målet.

Men problemet med Mårten Schultz förslag med billiga enskilda mål betyder att de är billiga bara för medelklass och om det är något enstaka mål. 10.000kr snyter man inte ur näsan om man är lågavlönad. För mängder av andra hårt drabbade av näthat är alltså dessa billiga mål också för dyrt att driva. Bara att skaffa sig den juridiska kompetensen genom någon jurist är fullkommligt omöjligt med de, minst sagt, hutlösa priser dessa tar ut. Om man sedan också skulle förlora ett sådant mål måste den, av förtal utsatta personen, också betala förtalarens kostnader. Genom att tvingas betala motpartens, alltså näthatarens, kostnader blir den redan innan svårt drabbade återigen känslomässigt hårt ansatt. Ett enskilt mål kan alltså sluta värre än det började om man inte är juridisk duktig och har väldigt mycket på benen. Exempelvis måste näthataren vara identifierad på ett sätt som rätten kan godtaga och med tanke på hur ojämna domstolarna är i sina bedömningar kan man aldrig i förväg veta vad för krav som krävs.

Till detta kommer att de som näthatar gör det ofta i grupp då näthatare är otroligt fega personer. Möjligheten att driva mängder av enskilda mål låter sig inte göras om man inte är “stadd i kassa”. Jag är alltså ledsen att säga detta till Professor Mårten Schultz; tanken är god men inte heller enskilda mål är något som vanligt folk har råd att driva då lagarna i princip är uppbyggda för att stoppa fattiga människors rätt till skydd. Lagstiftarna har förmodligen någonstans djupt ner i tankarna låtit förstå att brottslingar är de fattiga och därför, utan att tänka på det, konstruerat lagar och regler som gör det omöjligt för fattiga och i många fall vanliga personer att få lagligt skydd.

Den fattiges lag har alltid varit att “göra det själv”. I många länder är “att göra det själv” en förmildrande omständighet när man skyddar sig och sin familjs heder. Våra moderna tider är inget undantag för att vidtaga egna åtgärder! Vänta dig inte att staten skyddar dig, för det gör den inte. Tvärt om, staten hälper ofta till att slå ut de fattiga än mer!

Därför får du ta tag i det själv, ingen annan gör det åt dig och absolut inte staten!

Alltså, när näthatare tar lagen i egna händer och förtalar dig, kränker dig, hänger ut dig och alla andra sätt de begår brott mot dig går det ofta bara lösa genom att använda näthatarens metoder. Det som skiljer dig från den “vanliga” näthataren är att näthataren är otroligt feg och rädd, vad de än säger under anonymitet, därför kan man tämligen enkelt och kännbart straffa dem genom att:

 • Gå ut offentligt för att samla in pengar så du kan driva något enstaka enskilt åtal
 • Gå ut i media med användarens näthat mot dig, media älskar att skriva om detta.
 • Hänga ut den anonyme näthataren tillsammans med exempel på näthatet de utfört.
 • Hänga ut den anonyme näthataren med verkligt namn med exempel på näthatet de utfört.
 • Låta deras familjer och släktingar få ta del av hur de näthatar.
 • Låta deras eventuella arbetsgivare eller skola få reda på vad näthataren sysslar med.
 • Låta deras grannar få reda på vad de sysslar med.

Nu kommer näthatarna, som ett mail i mailboxen, påstå att du själv näthatar. Men så länge du använder näthatarens egna ord om hur de näthatar kan det aldrig vara frågan om att du näthatar. Det är också tillåtet enligt, våra lagar, att visa känslor, dvs svära och vara arg i texten.

Det är inte tillåtet att hänga ut någon med namn och adress. Men här finns en lucka i lagen, och det är om sajten har ett “utgivningsbevis” då kan man hänga ut folk utan att det är olagligt så länge man inte på samma sajt kränker näthataren.

Den du “hänger ut”  får driva ett enskilt åtal eller ett pressfrihetsmål om de vill få dig dömd för uthängningen. Men om man “hänger ut” näthataren strikt tillsammans med vad samme person skrivit på nätet kan du aldig bli fälld då det hataren själv skrivit offentligt är offentligt. Det gäller här att inte själv skriva egen text som kan tolkas som kränkande mot samma person. Det som skrivs måste följa journalistisk tradition. Det finns inga exempel där någon enskild person vunnit ett tryckfrihetsmål mot att varit nämnd i media tillsammans med det personen själv skrivit.

För att skydda dig lite extra kan du låta någon annan hänga ut näthataren på en sajgt med utgivningsbevis. Sajten har nämligen lagligt skydd mot att ange sina källor. Polisen eller någon annan får inte ens försöka leta efter källan. Detta är ett starkt vapen mot näthatare!

Om du låter näthatarens familj, grannar och arbetsgivare eller skola få ta del av näthatarens alster måste det antingen göras anonymt och/eller göras på ett sätt som inte kan tydas som förtal. Man kan exempelvis skicka länken till sajten med utgivningsbevis till dem.

Vi kommer att använda alla dessa metoder plus ett antal till mot näthatarna. Men vi sysslar dock mycket med opinonsbildning och där har vi ett rejält ess i rockärmen som kommer att göra skillnad!

 

Gabriella Lahti journalist på Nyheter24

Träffar: 2

 •   
 •   

KOMMENTERA HÄR - Det ökar intresset!

 • 2015-02-12 kl. 10:46
  Permalänk

  Kanon och åter nämner jag att Jan A alltid varit på resande fot. Så mycket ont lidande bakom en skärm, spyr på detta. Långt ifrån någon duvunge är jag men rätten att få vara ung rätten att få vara en medborgare mor far , barn utan att kallas saker som med tiden tar dessas liv kommer inte att glömmas. Vet att de stora ulvarna kända för mindre bra saker sett fram emot detta

  Inlägget ovan säger allt och hjälpen kommer till er gratis utan baktanke el krav.

  Moderatorn professorn ett tydligt fall av behovet att synas men som mikroskopiskt avfall märks du ej avsaknaden av empati är tydlig,men minns det finns fler med avsaknad av denna viktiga egenskap men dessa stänger av då det passar dom:-) hoppas att inga av era offer är anhörig till någon av dessa killar tyvärr era val och ditt sätt att sålla får du ta ansvar för i framtiden detta är jag övertygad om. snart springer det så mycket människor runt i deras servrar ut o in ut o in 🙂 ,era val av trådar och dess verkan får ni stå för någon gång detta är min förhoppning.Tills dess tror jag att ni kommer vara bespottade och under lupen tills rätt har blivit rätt.Era kunskaper om informationssäkerhet kommer/har havererat fast ni inte fattar det ännu.

  när detta avskräde är väck sidan (FB- och vem vet även aktörerna bakom feghetens skärm. Då ska myndigheter få se alla offer och deras förklaring bör dom arbeta på nu!

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer